Строк проведення камеральної перевірки щодо своєчасності реєстрації ПН/РК: позиція судів

Строк проведення камеральної перевірки щодо своєчасності реєстрації ПН/РК: позиція судів.

Податковим органом була проведена камеральна перевірка платника ПДВ. Під час такої перевірки було встановлено порушення платником ПДВ термінів реєстрації в ЄРПН податкових накладних, що підлягають наданню покупцям - платникам ПДВ, за період з жовтня 2015 року по грудень 2015 року. Отже, на підставі акта перевірки було прийняте податкове повідомлення-рішення про застосування штрафних (фінансових) санкцій з ПДВ.

Платник ПДВ звернувся до суду.

Так, суд першої інстанції визнав:

  • у контролюючого органу були відсутні правові підстави для застосування до штрафних санкцій, оскільки не був розроблений порядок їх застосування;
  • камеральна перевірка проведена податковим органом з порушенням встановлених строків та з порушенням предметності перевірки. Термін реєстрації податкових накладних не є тим об’єктом, який підлягає вивченню податковим органом шляхом проведення камеральної перевірки, оскільки не є даними податкової звітності.

Суд апеляційної інстанції скасував рішення суду першої інстанції та прийняв нову постанову, якою у задоволенні позову відмовив. Рішення суду апеляційної інстанції вмотивовано порушенням норм матеріального права судом першої інстанції та невідповідністю висновків фактичним обставинам справи.

Далі справа потрапила до касаційного суду.

При цьому Верховний Суд дійшов таких висновків:

  • враховуючи наявність факту порушення платником ПДВ термінів реєстрації податкових накладних, складених після 1 жовтня 2015 року, контролерами правомірно застосовано штрафні санкції у відповідності до п. 1201.1 ПКУ, оскільки така відповідальність у вигляді застосування штрафних санкцій передбачена ПКУ;
  • предметом камеральної перевірки, окрім питань правильності оформлення податкових декларацій, можуть бути й інші питання, зокрема своєчасність реєстрації податкових накладних та/або розрахунків коригування до податкових накладних у ЄРПН. Проведення камеральних перевірок платників податків щодо своєчасності реєстрації податкових накладних та/або розрахунків коригування до податкових накладних у ЄРПН на підставі даних, що зберігаються (опрацьовуються) у відповідних інформаційних базах, та з урахуванням положень ст. 102 ПКУ, такою перевіркою може бути охоплено період в 1095 днів, що настали за останнім днем граничного строку реєстрації податкових накладних.

Отже, Верховний Суд погодився з висновками суду апеляційної інстанції про те, що строки, зазначені п. 200.10 ПКУ, (30 к.дн.) стосуються перевірки даних, зазначених у податкових деклараціях, а в даному випадку перевірка проводилась з приводу дотримання граничних строків реєстрації податкових накладних. Камеральна перевірка з таких питань проводиться з урахуванням строків давності, визначених ст. 102 ПКУ.

 

Rate this post